De gezondheid en het welzijn van een dier worden in mijn ogen bepaald door de balans tussen belasting en de belastbaarheid.
Voor de beeldvorming vertaal ik dit naar het volgende schematische plaatje:

 Gezondheidsbalans

 

Bij een gezond en tevreden dier is er dus sprake van evenwicht tussen de belasting en belastbaarheid.

Wanneer er klachten zijn is deze balans verstoord geraakt. De belasting is hoger dan wat het lichaam aan kan. Om tot genezing te komen is er dan ook meer nodig dan alleen een symptomatische aanpak; de belasting moet naar beneden en belastbaarheid omhoog. Alleen dan kan het evenwicht hersteld worden. Wanneer dat niet gebeurt verdwijnen klachten slechts tijdelijk of komen er andere klachten voor terug.

Je kunt het vergelijken met een emmertje (=lichaam) dat onder een lekkende kraan staat (= belasting) Wanneer je niet op tijd iets aan de lekkende kraan doet, zal het emmertje vol lopen met water en overstromen (=klacht) Je kunt vervolgens de overstroming opdweilen (= symptomatische aanpak) maar daarmee is het emmertje nog niet leeg (= de belasting is niet minder geworden), en de kraan zeker niet gerepareerd. (= de oorzaak van het probleem aangepakt.)

Sleutelen aan de kraan en helpen verbeteren/herstellen van zijn functie, naast het emmertje zoveel mogelijk legen, is mijn vak!

Een antibiotica, remt of doodt slechts de bacterie maar geneest het lichaam niet, dat moet het lijf zelf doen. Het zelfde geldt voor ontstekingsremmer, of een pijnstillers. Het zijn allen symptoombestrijders. Deze kunnen nodig zijn op het lichaam, de geest en de eigenaar wat rust te gunnen en het genezingsproces in gang te zetten.

Het genezingsproces zelf is echter ook beïnvloedbaar, het kan geactiveerd of versnelt worden met behulp van de juiste voeding(stoffen), kruiden, aromatherapie en dergelijke. Dat maakt de natuurlijke diergezondheidszorg in mijn ogen een waardevolle aanvulling op reguliere diergeneeskunde maar ook op bewegingstherapieën als fysiotherapie & osteopathie of gedragstherapie.